Ugrás a tartalomra

Emlékezés a szmolenszki lengyel áldozatokra

2024. április 30. kedd
Tizennégy éve zuhant le Kaczynskiék repülőgépe
Emlékezés a szmolenszki lengyel áldozatokra

A Memento Szmolenszkért emlékműnél immár hagyományosan április 10-én emlékeztek meg a lengyel légierő gépének katasztrófájáról. Mint ismert, tizennégy évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le Oroszországban, a szmolenszki katonai repülőtér közelében a lengyel légierő utasszállító repülőgépe.

A gép fedélzetén a lengyel elnök, Lech Kaczyński és felesége, valamint az ország politikai és katonai vezetésének számos tagja utazott a katyńi vérengzés 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésre. A katasztrófát a repülőgép 96 utasa közül senki sem élte túl.

Az elhunytak emlékére, a magyar–lengyel barátság jegyében a kormány, a Fővárosi Közgyűlés és Budafok-Tétény önkormányzata összefogásával a Hajó utca és a Duna közötti területen elkészült az emlékhely, Makoldi Sándor szobrász alkotása.

Az emlékmű központi eleme a 12 méter átmérőjű, másfél méter magas domb, mely a sírt szimbolizálja. A dombtetőn két egymásba fúródott hegyes feketegránit oszlop található, amelyek a Krisztus tenyerébe fúródó szegeket jelképezik, és kötődnek a koporsóba vert szegekhez is. Az átfúródás a tragédia, a kereszt a repülőgép jelképe. A két téglalap alakú fekete táblán a szmolenszki tragédia történetét, illetve az áldozatok névsorát olvashatjuk, a dombormű pedig Lech Kaczyński elnököt ábrázolja.

Budafok-Tétényben első alkalommal 2018. április 6-án tartottak megemlékezést a Memento Szmolenszkért emlékműnél, melynek avatóünnepségén Jarosław Kaczyński, a Lengyel Köztársaság volt miniszterelnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

Az emlékhelyen idén Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, Mnitowski Sławomir ezredes, a Lengyel Köztársaság katonai, légügyi és véderőattaséja, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Karsay Ferenc polgármester, valamint Dankóné Hegedűs Jolán és Németh Zoltán alpolgármesterek helyeztek el koszorút.

Tamás Angéla